Capusele

Capusele se hranesc exclusiv cu sange cald si sunt distruse doar prin contact direct, prin strivire sau aplicarea unei substante insecticide pe corpul. Trebuie sa luati in calcul ca transmit boli extrem de periculoase.

Informatii despre Capuse

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor pe blana animalelor, pe pielea pasarilor si chiar a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa cu scorpionii si paienjenii – arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi hranindu-se cu sangele gazdelor si traiesc pe o singura gazda timp de cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

Dezinsectia se face pe toate suprafetele ce se doresc a fi tratate, pana la inaltime de 1 metru, inclusiv vegetatia, efectul insecticidului este de contact. Capuse trebuie sa treaca pe zona unde s-a facut pulverizarea ca sa moara. Insistati cand faceti pulverizara in zona tufelor sau unde vegetatia este mult mai deasa si ar putea sa se ascunda capusele.

Aceasta dezinsectie se face cu pulverizatoare de joasa presiune sau cu atomizoare

Atomizoare recomandate pentru combaterea capuselor:

Insecticidele se aplica rezidual pe suprafata ce se doreste a fi tratata, curti de case, vile, gradini, peluze, parcuri, chiar si pe vegetatie. Cand dimensiunea acestora este mai mare sau cand vegetatia este deasa se recomanda utilizarea atomizoarelor – pulverizatoare cu jet puternic de aer. Cand faceti dezinsectia impotriva capuselor pe un teren cu iarba, jetul generat de atomizor trebuie sa fie indreptat catre sol la 45° pentru ca solutia sa ajunga la baza ierbii.

Fixarea căpușelor în 6 regiuni corporale ale patrupezilor

În cele mai multe cazuri, fixarea căpușelor se realizează în zonele cu piele fină ale gazdelor. Zonele preferate sunt: urechile, mai ales la carnivore, regiunea axilară, laturile toracelui, regiunea perineală, precum și regiunea cervicală.

La nivelul acestor zone, ixodidele secționează pielea cu ajutorul chelicerelor. Saliva secretată are rolul și capacitatea de a dizolva porțiunile de țesuturi și astfel hipostomul căpușei va pătrunde în profunzime, iar pedipalpii vor rămâne la suprafață. Ulterior, saliva se va solidifica, formând un manșon în lamele concentrice, fixarea fiind una puternică.

Odată atașată la o gazdă, femela adult se alimentează timp de patru, până la 15 zile pentru a avea o cantitate suficientă de sânge și  pentru a fi suficient de puternică, de aceea după fiecare plimbare în aer liber este important să vă verificați patrupedul.

Regiunea auriculară

Căpușele ixodide preferă locuri cu vegetație abundentă și arbuști înalți, aștepând o sursă de hrană. Ființe curioase, câinii adoră să adulmece astfel de locuri, ceea ce favorizează contactul direct dintre patruped și paraziți. Majoritatea fiind de dimensiuni mici, căpușele ixodide pot fi greu de detectat, în special în cazul câinilor cu blană deasă, lungă, închisă la culoare.

Preferând zonele ascunse, cu piele fină, interiorul urechilor reprezintă adăpostul perfect al acestor hematofagi , verificați cu atenție interiorul urechilor.

Între degete

Verificarea membrelor în mod regulat, vă va ajuta să găsiți acești oaspeți neinvitați pe cățelul dumneavoastră.

În jurul cozii

Căpușelor le place întunericul, astfel că partea inferioară a cozii patrupezilor este un loc ideal pentru fixare și hrănire. Deoarece această zonă adesea este neverificată de către proprietari, ixodidele rămân neobservate o lungă perioadă de timp. Cu ajutorul unei perii veți putea verifica mult mai ușor această zonă.

Regiunea genitală

Majoritatea proprietarilor de câini nu sunt dornici să verifice această regiune a patrupezilor, însă o simplă inspecție vizuală va fi de ajutor.

În jurul ochilor

O mare parte dintre ixodide trec neobservate în apropierea pleoapelor, fiind adesea confundate cu eventuale scurgeri oculare. Din păcate mulți proprietari sesizează târziu prezența căpușelor la acest nivel, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății animalului.

Sub zgardă

Este important ca după fiecare plimbare să verificați patrupedul la acest nivel.

CUM INDEPARTATI O CAPUSA?

Venirea verii nu inseamna doar mai multa caldura si mai multi tantari, ci si mai multe iesiri in natura. Fie ca e vorba de un gratar sau de o plimbare linistita, orice aventurare prin iarba vine cu anumite riscuri. Riscul principal despre care vorbim este cel al muscaturilor de capuse. Mai sus am pregatit un ghid special pentru acest eveniment nefericit.

Totusi cel mai bine este sa luam masuri care sa previna, daca tot am vorbit despre tratament:

-Purtati pantaloni lungi cand iesit in zone cu iarba, acestia va pot scapa de multe neplaceri cand vine vorba de capuse;

-Feriti-va de locurile cu foarte multa umezeala, capusele preferand astfel de locuri;

-Verificati-va hainele dupa ce petreceti mai mult timp in zone cu iarba inalta;

-Dupa ce va verificati haninele este indicat sa va faceti un dus si sa verificati eventuale urme de muscaturi.

Capusele au o reputatie foarte prosta, dar doar membrii unei anumite specii de capuse sunt purtatori de boli. Totodata, dupa o muscatura, in cazul in care capusa este indepartata in 24 de ore, sansele de imbolnavire scad drastic. Totusi recomandam consultarea unui medic in cazul unui astfel de eveniment.

Informatii preluate de pe http://www.pestcontrol-expert.ro


Dezinsectie capuse profesionala. Eficienta garantata


Dezinsectie capuse profesionala. Eficienta garantata. Te scapam de capuse. Control Insect, firma autorizata dezinsectie pentru combaterea capuselor in Bucuresti si Ilfov. Va oferim cele mai eficiente solutii!