Sobolani si soareci

Sobolanul cenuşiu este un animal foarte social, adaptabil şi inteligent. El este activ în principal la lăsatul serii şi noaptea, dar unii şobolani pot fi activi uneori şi pe timpul zilei. Şobolanul cenuşiu trăieşte în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul şi mai multe femele, animale tinere şi pui.

Informatii despre Sobolani

Aspect: lungimea cumulată a capului şi a trunchiului este de 21-28 cm, lungimea cozii este de 17 – 25 cm; greutatea este de 250 – 550 g; partea superioară şi părţile laterale ale corpului sunt de culoare maro — cenuşie şi abdomenul este gri — alb; coada este acoperită de solzi în formă de inele; urechile sunt mici şi rotunde în comparaţie cu cele ale şobolanului de casă (Rattus rattus); puii sunt, după naştere, încă orbi şi lipsiţi de blană.

Biologie: şobolanul cenuşiu este un animal foarte social, adaptabil şi inteligent. El este activ în principal la lăsatul serii şi noaptea, dar unii şobolani pot fi activi uneori şi pe timpul zilei. Şobolanul cenuşiu trăieşte în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul şi mai multe femele, animale tinere şi pui. Cei ce aparţin unui anumit grup se recunosc după un miros specific grupului respectiv.

Răspândire: şobolanii cenuşii sunt originari din Asia de est. Ca specie sinantropă însă, ei sunt astăzi răspândiţi în toată lumea. Prin intermediul vapoarelor drept mijloace de transport, şobolanii s-au extins până în insulele cele mai izolate. Pot fi întâlniţi în sate şi oraşe, unde stau în pivniţe, depozite, grajduri, conducte de canalizare, locuri de depozitare a gunoaielor precum şi în alte clădiri, unde găsesc suficientă hrană şi ascunzători. In natură ei îşi sapă vizuini subterane, ce se împart în galerii lungi.

Dăunător: tipic dăunător de provizii, materiale şi pentru igienă. Şobolanii consumă alimente de toate tipurile, pe care le contaminează cu excremente, urină şi secreţii. Ei rod însă şi mobilă, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, uşi, plastic etc, fiind astfel încadrate şi la categoria dăunătorilor de materiale. Şobolanii cenuşii acţionează ca purtători a numeroase boli infecţioase, ce pot fi transmise la om şi la alte animale. Ei reprezintă astfel şi mijloace de răspândire a puricilor, care pot fi purtători de ciumă. De asemenea şobolanii cenuşii pot transmite viruşi de Lassa (agenţi patogeni ai febrei de Lassa), viruşi Lyssa (agenţi patogeni ai rabiei) şi Salmonella, trichină precum şi alţi ectoparaziţi şi endoparaziţi. 

Soareci

Ce urasc soarecii cel mai mult este curatenia. De aceea un prim pas este pastrarea cat mai curata a spatiilor de depozitare a mancarii si containerele in care aceasta este depozitata sa fie inchise cat mai etans.

Previne infestarea cu Sobolani/Soareci

Rozătoarele sunt capabile să transmită boli atât la om, cât şi la animale. Ele pot fi purtatori de virusi precum Salmonella şi pot transporta şi elimina un număr mare de germeni, în special prin excremente care pot fi un mijloc important de răspândire a bacteriilor şi persistenţă a infecţiei în cadrul fermelor. Deşi rozătoarele de câmp sunt rar purtătoare de Salmonella, principala lor implicare este de a menţine infecţia provenind de la un efectiv infectat.

Metodele de prevenire şi combatere a rozătoarelor au fost elaborate pe baza unor temeinice cercetări privind biologia, ecologia şi etologia rozătoarelor, proprietăţile chimice şi toxicologice ale rodenticidelor şi modul lor de aplicare. Rozătoarele dispun de o serie de însuşiri biologice, care le conferă o capacitate deosebită de adaptare la mediu. Un număr de factori influenţează instalarea populaţiei de rozătoare şi nivelulinfestării. Rozătoarele au nevoie de:

  1. a) hrana
  2. b) un mediu sigur
  3. c) apa.

Cum sa previi infectarea cu soareci si sobolani?

Există patru tipuri de șoareci și șobolani care se găsesc cel mai frecvent în case sau în clădirile de birouri:

1.Șobolanul Norvegian (Rattus norvegicus)

Această rozătoare este cunoscută prin numeroase nume, printre care șobolanul stradal, șobolanul de canalizare, șobolanul brun. Șobolanul norvegian poate crește până la 25 centimetri lungime și cântărește aproape o jumătate de kilogram. Șobolanii norvegieni tind să-și facă casele oriunde trăiesc oamenii și adesea preferă zonele urbane.

2.Șobolanul de ambalaj (Neotoma)

Aceste tipuri de rozătoare sunt exact precum numele lor, deoarece le place să înșface obiecte lucioase și să le ia înapoi în cuiburile lor. Uneori chiar dau înapoi mâncarea pe care o poartă pentru a lua o comoară, de aceea se numesc și șobolani comerciali. Șobolanii de ambalaj ajung la aproximativ 20-21 de centimetri lungime (fără a include coada) și au culori diferite, de la scorțișoară sau de la maro la gri sau o culoare maro-aurie.

3.Șobolanul negru, de acoperiș (Rattus rattus)

De asemenea, cunoscut ca șobolanul negru, șobolanii de acoperiș pot crește până la 31 de centimetri în lungimea corpului (se adaugă încă 25 de centimetri pentru coadă) și pot cântări până la 1 kg. În afară de a fi negri, ei pot avea, de asemenea, nuanțe de maro și gri. Este posibil să aveți mai multe șanse să întâlniți șobolanul negru în timpul toamnei și în timpul iernii, când sursele naturale de alimente în aer liber se termină.

4.Soarecele de casă, șoarecele domestic (Mus Musculus, însemnând micul hoț)

Excelența auzului, văzului, a mirosului și a palpabilității au permis șoarecelui de casă să fie foarte adaptabil la casele și clădirile interioare. Au nevoie de o deschidere de 0.635 centimetri pentru a putea intra într-o clădire, astfel că adesea au acces la multe locuri de-a lungul perimetrului clădirii.

Previne aparitia altor sobolani – Pașii următori după eliminarea șobolanilor morți

Șobolanii și șoarecii sunt creaturi sociale, ceea ce înseamnă că, dacă găsiți un șobolan mort, există probabil mai mulți șobolani vii undeva în apropiere. Pentru a evita găsirea unui alt șobolan, fie mort, fie în viață, va trebui să luați următoarele măsuri preventive:

-Țineți cont de repararea și întreținerea clădirilor pentru a elimina punctele de intrare.

-Tăiați ramurile copacilor astfel încât acestea să nu atingă casa sau clădirea, oferind șobolanilor un mijloc de a urca în interior.

-Blocați jgheaburile de ploaie cu sârmă sau cu plasă, astfel încât șobolanii să nu poată urca pe ele.

-Anulați tunelele de acces care putea fi folosite de șobolani cu pietre sau cu o terasă în jurul casei dvs. și păstrați-vă curțile frumos cosite.

-Investiți într-o coș gunoi de mare capacitate în care șobolanii nu pot intra.

-Asigurați-vă că zonele de preparare și de alimentație sunt corect curățate și depozitați alimentele în recipiente etanșe.

-Nu eliminați produsele alimentare în canalizare și nu le lăsați în apropierea scurgerilor.

Previne aparitia altor șoareci – De ce șoarecii se vor muta în casa dumneavoastră în toamna?

Pe măsură ce temperaturile scad, rozătoarele sunt atrase de potențialele surse de căldură și alimente. Fără îndoială, acestea vor găsi modalități foarte creative pentru a intra în casă: prin crăpăturile din pereți, ferestre sau prin ușile deschise, orificii, țevi, dați un exemplu iar ele vor încerca! Din fericire, pce.ro vă îndrumă spre drumul cel bun – dacă faceți oricare din următoarele lucruri, trimiteți șoarecilor o invitație la cină, sau mic dejun, după preferințe.

  1. Nu ați ținut pasul cu munca peisagistică

Păstrarea plantelor foarte aproape de casa dvs., și amânarea greblatului frunzelor care înfundă fundația casei este o invitație deschisă adresată rozătoarelor mici. Se pot ascunde în vegetație în timp ce caută o oportunitate și nu le puteți observa niciodată. În schimb, păstrați plantele și frunzele acumulate la cel puțin 70 centimetri distanță de casa dumneavoastră, tăiați buruienile și nu permiteți niciodată să se colecteze resturi lângă casă.

  1. Nu v-ați pregătit casa pentru vremea rece

Dacă nu ați inspectat casa pentru etanșeitate, crăpături și alte zone de slăbiciune, atunci v-ați deschis casa rozătoarelor. Asigurați-vă că sigilați orice fisură în jurul ferestrelor și a ușilor, verificând chiar și locul unde s-ar putea să fiți reparat sezonul trecut – se știe că deteriorarea materialelor pentru izolarea și căptușirea caselor sunt cauzate de fluctuații de temperatură.

  1. Nu v-ați protejat exteriorul

Dacă nu verificați exteriorul casei împotriva slăbiciunilor de acces, atunci șoarecii pot fi capabili să se târască chiar în casa dumneavoastră. Ați avut reparații sau instalări la domiciliu? Verificați dacă găurile din jurul cablurilor sau a instalațiilor sanitare au fost bine sigilate. Este bine cunoscut faptul că rozătoarele pot să se târască prin țevi de canalizare și instalații sanitare, așa că sigilați cum se cuvine zonele în care aceste țevi intră în casa dumneavoastră. În plus, dacă aveți ventilatoare în aer liber sau intenționați să păstrați ferestrele deschise; instalați plase rezistente pentru a păstra șoarecii afară.

  1. Nu ți-ai făcut casa neospitalieră la rozătoare

Dacă nu introduceți capcane în punctele potențial fierbinți ale rozătoarelor și nu folosiți agenți de îndepărtare (repelenți ), atunci oferiți șoarecilor șansa să se deplaseze liber. Încercați să utilizați capcanele pentru a monitoriza podeaua sau subsolul – deoarece aceste capcane vor prinde șoareci și insecte, vă vor spune dacă aveți o problemă. Asigurați-vă că le verificați în mod regulat. În plus, utilizați agenți de respingere a mirosurilor naturale în cuști sau sertare și repelenți cu ultrasunete în subsoluri, mansarde și în camerele cu animale fără rozătoare.

Capcane mecanice recomandate pentru combaterea soarecilor si sobolanilor:

Capcanele mecanice pentru sobolani sunt dispozitive rezistente, fabricate din metal si / sau plastic dur. Se pot utiliza in interiorul cladirilor dar si la exterior. Sunt variantele recomandate pentru deratizarea la interior, in defavoarea variantei cu raticide, rodenticide. Avantajul acestor capcane este faptul ca daunatorul se prinde pe loc, eliminand astfel riscul de raspandirii lesurile in locurile nedorite, cum se poate intampla in cazul raticidelor. Se foloseste impreuna cu un atractant sau orice alt aliment cu aroma, miros puternic care sa atraga, ademeneasca sobolanul. Atractantul se pune pe clapeta ce face declansarea capcanei iar cand sobolanul va veni sa manance se produce declansarea. Exista variante de capcane care blocheaza daunatorul in interior si modele care il omoara pe loc. In ambele cazuri sobolanii sunt indepartati intr-un mod controlat, mult mai bine decat in cazul folosirii raticidelor. Capcanele mecanice sub forma de clesti, care omoara daunatorul imediat, sunt mai periculoase si se recomanda a se folosi in zone unde nu au acces alte animale, copii sau oameni neinstruiti. Acestea pot cauza accidente daca sunt utilizate fara sa se respecte instructiunile. Daca utilizati capcane mecanice care nu omoara sobolanii va recomandam sa cititi si articolul despre cum sa elibati un sobolan capturat intr-o capcana autoblocanta mansarde, gospodarie, restaurante, baruri, birouri etc.

Membrii aceluiaşi grup — familie manifestă un comportament teritorial puternic. Şobolanii cenuşii ce nu aparţin grupului, sunt fără excepţii alungaţi sau omorâţi (canibalismul este posibil). Experienţele individuale ale unor şobolani pot fi împărtăşite mai departe celorlalţi membri. Şobolanii cenuşii se înmulţesc pe tot parcursul anului.

Perioada de gestaţie durează 24 de zile. Femela şobolan naşte de 2 -7 ori pe an câte 6 -10 pui, care sunt la naştere orbi şi fără blană. Femelele pot făta pe an chiar şi 1000 de pui. La creşterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alăptaţi aproximativ trei săptămâni. Când ajung la vârsta de 6 -7 săptămâni ei sunt deja independenţi, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuală. Animalele tinere şi puii au un comportament foarte jucăuş. Şobolanii cenuşii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminţe, muguri, fructe, ouă de păsări, carne. stricată şi stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evită totuşi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranţa de viaţă a şobolanului cenuşiu este de maximum 4 ani, vârstă la care rareori ajung, dacă trăiesc în natură.

Cand deschideti compartimentul torpedoului pentru a lua o harta, o bricheta sau o pereche de ochelari de soare, ultimul lucru pe care doriti sa-l vedeti sau simtiti este un soarece viu sau mort. Exista anumite zone de parcare si circumstante unde prevenirea infectarii cu soareci a vehiculului nu poate fi 100% garantata, dar urmatoarele sfaturi pot reduce sansele de infectare cu soareci a masinii:

Pastrati masina curata, soarecii iubesc mizeria. Daca masina este plina cu gunoi – hartie, servetele, pahare, pungi de mancare – poate fi un magnet pentru soareci. Intr-un fel, masina dumneavoastra a fost folosita ca un cos de gunoi, care este intotdeauna locul ideal pentru soareci sa se ascunda, sa cuibareasca, sa doarma si sa gaseasca hrana.

Nu permiteti ca umiditatea sa se acumuleze in interiorul vehiculului. Soarecii savureaza apa si prin urmare, sunt atrasi de zonele umede. Este important sa preveniti condensul in autovehiculul dumneavoastra. Umiditatea poate fi cauzata multe lucruri, cum ar fi un filtru de polen infundat sau o scurgere a incalzitorului. Imbracamintea din vinyl sau alte materiale poate contribui la aceasta problema. Daca condensul persista de-a lungul noptilor, verificati-va masina pentru a localiza cauza problemei. 

Tineti frunzisul departe de masina. Toamna, cand frunzele cad, soarecii au destule locuri pentru a căuta adăpost de ploaie. O masina, totusi, este un loc si mai placut pentru soareci. Cand frunzisul inconjoara masina, o cale de acces este formata direct spre autoturism. In comparatie, este mai putin probabil ca soarecii sa intre in masina atunci cand nu se pot apropia de aceasta.

Nu lasati usile sau geamurile masinii deschise. Daca una dintre usile masinii nu se inchide perfect sau daca trapa sau una dintre ferestre nu se va inchide complet, maaina ar putea deveni cu usurință un paradis pentru soareci.

Cum verificati masina de stricaciuni provocate de soareci?

capota roasa de soareciRozatoarele pot provoca deteriorarea numeroaselor parti ale autoturismului, de la firele de aprindere si orificiile de ventilatie si pana la izolatia tapiteriei interioare si a capotei. Soarecii pot fi deosebit de daunatori, deoarece smaltul dintilor lor este suficient de puternic pentru roade tot felul de componente interioare ale autoturismului. Semnele comune pe care rozatoarele active le-au lasat intr-un vehicul includ:

-Cabluri roase in jurul motorului

-Duza sfarmata in orificiul de aerisire

-Roaderea izolatiei si a tapiteriei

-Roaderea componentelor nemetalice ale motorului

-Urme de gheare si excremente

In unele cazuri, daunele pot deveni atat de mari incat o masina nu va porni. Chiar daca soarecii nu invadeaza zona pasagerilor, o lumina intermitenta a motorului de control ar putea indica deteriorarea sub capota a masinii. Controlul soarecilor din vehicule este mai mult decat o preocupare pentru igienizare – protectia impotriva soarecilor este esentiala pentru functionarea motorului.

Cum sa preveniti infectarea cu soareci a motorului?

soarece sub capota 2Parcarea masinii in interior este intotdeauna ideala, deoarece stabileste o zona tampon intre autoturism si exterior. Exista mai multi pasi pe care ii puteti lua pentru a va proteja masina, in cazul in care soarecii isi fac drum in interiorul garajului. Daca aveti o pisica, asezati litiera in garaj si lasati pisica in garaj pentru cateva ore in fiecare noapte. Pisicile pot fi unul dintre cele mai bune resurse din acest punct de vedere, deoarece sunt pradatorii naturali ai soarecilor. Un alt mod de a sperie soarecii este sa plasati un sarpe de cauciuc sub masina.

Daca nu reusiti parcarea intr-un garaj sigur si inaccesibil, soarecii vor fi mai predispusi sa infecteze masina daca sunt prin zona. Daca nu puteti oferi masinii dumneavoastra protectia externa a unui loc de parcare in interior, este esential sa transformati masina in sine intr-un loc neatractiv pentru soareci, sau chiar respingator.

Exista soareci in aerisire sau in aparatul de aer conditionat?

Putine mirosuri sunt mai dezgustatoare decat mirosul unui soarece mort si putrezit din interiorul unui autoturism. Cand un soarece moare in interiorul unei masini, acesta se afla de obicei in apropierea unui orificiu de ventilatie si de multe ori acest lucru devine extrem de evident atunci cand masina este pornita iar ventilatoarele sau incalzitorul sunt activate. In astfel de cazuri, soarecii sunt adesea localizati in interiorul carcasei de la baza parbrizului. Unii soareci reusesc sa penetreze aceasta zona prin crapaturile dintre jgheabul de protectie si carcasa. Cand se intampla acest lucru, soarecii trebuie indepartati, de preferinta de catre un specialist in mentenanta autoturismelor.

Infectarea cu soareci, o problema des intalnita

Infectarea cu soareci este una dintre cele mai enervante probleme cu care se poate confrunta un proprietar. Nu doar ca soarecii sunt murdari si posibili vectori de boli, dar pot provoaca si distrugerea mobilierului sau a cablajului. Problema nu se opreste in cazul gospodariilor – soarecii infesteaza masini si pot deteriora vehiculul daca nu actionati.

In interiorul vehiculelor, soarecii se tarasc in orificii, unde pot muri cu usurinta lasand in urma un miros insuportabil. De asemenea, soarecii rod diferite cabluri, componente, tuburi si circuite sub capota. In consecinta, daca nu faceti nimic pentru a lupta impotriva infestarii cu soareci in masina dumneavoastra, riscati sa aveti probleme tehnice greu si deloc ieftine de rezolvat.

Oamenii se intreaba adesea cum previna infestarea cu soareci din vehicule. Cand cautati pe Google fraza “cum sa scapi de soarecii din masina”, apar zeci de pagini care ofera sfaturi deloc practice, cum ar fi stropirea usilor mașinii cu sos picant. Problema infestarii cu soareci a masinii nu este un subiect de gluma. Acest articol se refera la elementele de baza a strategiei eliminare a soarecilor din masina, precum si la prevenirea infestarii motorului masinii, filtrulului de aer, a orificiilor de aerisire si a spatiul destinat pasagerilor.

Cum infecteaza soarecii masinile?

Desi masina dumneavoastra pare protejata atunci cand o incuiati si activati alarma, soarecii au o modalitate de a intra in toate tipurile de vehicule. Datorita dimensiunilor reduse, soarecilor le este foarte usor sa se strecoare prin deschiderile mai mici decat o moneda. In cele mai multe cazuri, se vor tara sub motor si se vor indrepta spre alte zone din interior. Urmatoarele exemple sunt printre cele mai des intalnite puncte de intrare pe care soarecii le vor folosi pentru a penetra o mașina:

-Aerisiri

-Gauri din jurul cablurilor

-Arborele pedalier

-Coloanele de directie

De asemenea, soarecii se pot infiltra intr-o masina daca lasati ferestrele crapate. Prin urmare, este important sa pastrati o masina inaccesibila si neatractiva soarecilor.

Eliminarea șoarecilor sau a șobolanilor morti de la A la Z

Îndepărtarea carcasei rozatorelor v-ar putea pune în pericol de îmbolnăvire, aceste tipuri diferite de șobolani și alte rozătoare pot transmite numeroase boli, atât direct, cât și indirect – sindromul pulmonar (hantavirus), febră hemoragică, febra mușcăturii de șobolan, ciumă bubonică, salmonela și multe altele.., deci este mai bine să contactați un profesionist în controlul rozătoarelor pentru a rezolva aceste situații. Cu toate acestea, dacă insistați să faceți acest lucru singur, iată cum să eliminați în mod corespunzător un șobolan mort.

Veți avea nevoie de următoarele:

-Mănuși și îmbrăcăminte de protecție

-O mască de protecție respiratorie sau cel puțin un filtru de praf sau mască medicală din pânză

-O pungă de plastic

-Un sac de gunoi

După ce ați atașat masca și restul echipamentelor de protecție, plasați șoarecele sau șobolanul în punga de plastic și sigilați-o. Apoi, introduceți punga într-o altă pungă de gunoi separată și legați bine. Acest sfat poate părea o exagerare, dar este mai bine să fiți în siguranță decât să vă pară rău. Este posibilă aruncarea șobolanului în ghena de gunoi a orașului. Însă, foarte multe orașe au reguli destul de stricte în ceea ce privește eliminarea animalelor moarte. Prin urmare, este o idee bună să apelați la o companie de combatere a dăunătorilor sau la serviciul public de control al animalelor din orașul dumneavoastră pentru a vă asigura că este în regulă să aruncați un șobolan sau un șoarece mort într-o ghenă de gunoi publică.

Dar pentru că șobolanii nu sunt întotdeauna suficient de atenți pentru muri în zonele deschise, unde să îi puteți vedea cu ușurință, de multe ori este mult mai probabil să simțiți mirosul unui șobolan care se descompune în podul dvs. sau, mai rău, în pereți sau orificiile de aerisire. În acest caz, cel mai bun pariu este să sunați un specialist în controlul rozătoarelor care va fi mai în măsură să localizeze sursa mirosului – și să-l elimine.

Capcane mecanice recomandate pentru combaterea sobolanilor:

Capcanele mecanice pentru sobolani sunt dispozitive rezistente, fabricate din metal si / sau plastic dur. Se pot utiliza in interiorul cladirilor dar si la exterior. Sunt variantele recomandate pentru deratizarea la interior, in defavoarea variantei cu raticide, rodenticide. Avantajul acestor capcane este faptul ca daunatorul se prinde pe loc, eliminand astfel riscul de raspandirii lesurile in locurile nedorite, cum se poate intampla in cazul raticidelor. Se foloseste impreuna cu un atractant sau orice alt aliment cu aroma, miros puternic care sa atraga, ademeneasca sobolanul. Atractantul se pune pe clapeta ce face declansarea capcanei iar cand sobolanul va veni sa manance se produce declansarea. Exista variante de capcane care blocheaza daunatorul in interior si modele care il omoara pe loc. In ambele cazuri sobolanii sunt indepartati intr-un mod controlat, mult mai bine decat in cazul folosirii raticidelor. Capcanele mecanice sub forma de clesti, care omoara daunatorul imediat, sunt mai periculoase si se recomanda a se folosi in zone unde nu au acces alte animale, copii sau oameni neinstruiti. Acestea pot cauza accidente daca sunt utilizate fara sa se respecte instructiunile. Daca utilizati capcane mecanice care nu omoara sobolanii va recomandam sa cititi si articolul despre cum sa elibati un sobolan capturat intr-o capcana autoblocanta

Deratizare sobolani si soareci. Combatere completa

Deratizare sobolani. Deratizare soareci. Firma specializata in combatere completa sobolani in Bucuresti. Utilizam produse autorizate si omologate. Deratizare Bucuresti si dezinsectie furnici Ilfov. Cereti oferta acum pentru preturi dezisectie!

Informatii preluate de pe http://www.pestcontrol-expert.ro